Договори со корисници


Авторското дело е сопственост на авторот. За секое користење на авторкото дело потребно е согласност од авторот. За јавно користење на делата на авторите чии права колективно се управуваат, Здружението наплатува од корисниците авторски надоместоци првенствено во согласност со:

-Општ договор помеѓу Здружението и здруженијата на одделни категории корисници односно нивните комори што го претставуваат мнозинството корисници (Општ договор);
-Поединечен договор помеѓу Здружението и поединечен корисник (поединечен договор) и
-Правилник со тарифа за користење на авторски музички дела во согласност со закон.

МЕХАНИЧКА МУЗИКА (ХОТЕЛИ)

             Од стапување во сила на Правилникот со тарифа…(Сл. Весник на РМ бр. 153/17), за користење на авторски музички права во пансиони, хотелски соби, апартмани, хотелски населби, апартмански населби и сл. сместувачки капацитети, по основ на механичка музика, ЗАМП има склучено договори со следните објекти:

 1. КЕОПС ПЛУС (хотел Кеопс) – 04.12.2019 год.
 2. ВИКТОРИЈА ЗОРАН (хотел Лукс Мимоза) – 13.11.2019 год.
 3. ЛАВ СВЕТИСЛАВ (хотел Лав) – 16.11.2019 год.
 4. ЈАС И БРАТ МИ (хотел Гарден) – 16.10.2019 год.
 5. КАМФУД (хотел Вилиџ) – 30.09.2019 год.
 6. АД МОНТАНА (хотел Монтана) – 24.09.2019 год.
 7. СТОНЕБРИДГЕ ( хотел Double tree by Hilton) – 03.09.2019 год.
 8. ХОТЕЛИ МЕТРОПОЛ (за Хотел Турист) – 19.12.2019 год.
 9. ХОТЕЛИ МЕТРОПОЛ (за Хотел Маврово) – 19.12.2019 год.
 10. ХОТЕЛИ МЕТРОПОЛ (за Хотел Белви) – 19.12.2019 год.
 11. ХОТЕЛИ МЕТРОПОЛ (за Хотел Метропол) – 19.12.2019 год.
 12. ИНТЕРНЕШНЕЛ ХОТЕЛ (Хотел Континентал) – 19.12.2019 год.
 13. ПРЖО АВТОКОМПЛЕКС (мотел Пржо) – 13.05.2019 год.
 14. АТВА КОМЕРЦ (хотел Атва Резиденс) – 26.04.2019 год.
 15. ВАСИЛЕВСКИ КЛИМЕ ФИЛИП (вила Бисера) – 15.03.2019 год.
 16. КЛИМО КОМЕРЦ (хотел Хармонија) – 20.02.2019 год.
 17. ХАЏИ ЛАЧКА ЛМ (хотел Мираж) – 15.02.2019 год.
 18. АД ЈУГОПРОМЕТ (хотел Глигоров) – 01.07.2018 год.
 19. СЦ ЈАНЕ САНДАНСКИ (хотел Русија) – 28.01.2019 год.
 20. ГРАДСКА ПЛАЖА (хотел Мизо) – 01.08.2018 год.
 21. ИНЕКС ДРИМ (хотел Инекс Дрим) – 24.10.2018 год.
 22. ГС ГРУП (хотел Аквалина) – 08.10.2018 год.
 23. К.Е.А.Б. (хотел Престиж) – 28.09.2018 год.
 24. ХОТЕЛ ПЕЛА (хотел Пела) – 01.09.2018 год.
 25. РИО ДООЕЛ (хотел Панорамика) – 26.09.2018 год.
 26. МОНТЕНЕГРИН ИНН ДООЕЛ (хотел Монтенегрин) – 04.09.2018 год.
 27. ХОТЕЛ ГРАНИТ (хотел Гранит) – 13.08.2018 год.
 28. СИТИ ПАЛАС (Сити Палас) – 19.07.2018 год.
 29. КРИСТАЛ ПАЛАС (Хотел кристал Палас) – 28.06.2018 год.
 30. СОНЦЕ ГА (хотел Сонце ГА) – 22.05.2018 год.
 31. КОЦАРЕВ ПАНДЕ ДООЕЛ (хотел Коцарев) – 20.04.2018 год.
 32. ХОТЕЛ АРДИА (Хотел Ардиа) – 26.04.2018 год.
 33. ВАСИЛЕВСКИ КЛИМЕ (хотел Белведере) – 14.02.2018 год.
 34. ВАСИЛЕВСКИ КЛИМЕ (хотел Филип) – 14.02.2018 год.
 35. АУРОРА РЕСОРТ (хотел Аурора Ресорт) – 13.02.2018 год.
 36. СЕТКОМ ИНТЕРНАЦИОНАЛ (Хотел Дувет) – 13.02.2018 год.
 37. ВИЛА ДАЈМОНД ( Вила Дајмонд Битола) – 05.02.2018 год.
 38. ИНТЕРНАЦИОНАЛ БИЗНИС ГРУП (хотел Бастион) – 05.02.2018 год.
 39. АНАБЕЛА АНЕ (хотел Бела Дона) – 30.01.2018 год.
 40. ФЕРШПЕД АД (хотел Александар Палас) – 30.01.2018 год.
 41. ЕЛЕМ ТУРС (хотел Молика) – 11.12.2017 год.
 42. ИНК ТРИТАН ЈОВАН ДООЕЛ (хотел Лебед) – 29.12.2017 год.
 43. РОЈАЛ ВЈУ ДООЕЛ (хотел Ројал Вју) – 29.12.2017 год.
 44. ЈУВЕНАЛИ ТРЕЈД (хотел Капри) – 29.12.2017 год.
 45. ШУМСКИ ФЕНЕРИ ДОО (хотел Шумски Фенери) – 29.12.2017 год.
 46. БУНАР ДООЕЛ (хотел Бунар) – 26.12.2017 год.
 47. СИРИУС ДОО ( хотел Сириус) – 06.12.2017 год.
 48. ЕМКА КОМПАНИ ДОО (хотел Емка) – 19.12.2017 год.
 49. ХОТЕЛ ТИВЕРИОПОЛ (хотел Тивериопол) – 11.12.2017 год.
 50. МАКПЕТРОЛ (хотел Макпетрол Маврово) – 05.12.2017 год.
 51. МАКПЕТРОЛ (хотел Макпетрол Струга) – 05.12.2017 год.
 52. Т-М ДООЕЛ (хотел Булевар) – 28.11.2017 год.
 53. СЕНТ НИКОЛ (хотел Сент Никол) – 09.11.2017 год.
 54. АРАБЕЛА САФЕТ СЕЛМАНИ (хотел Арабела) – 29.11.2017 год.
 55. МАКОТЕН ДООЕЛ (хотел Фламинго) – 05.11.2017 год.
 56. ПОЛЕТ ДОО (за хотел Центар) – 25.06.2020 год.
 57. МАРГО ТРИ ГРУП ( за хотел Парк голден вју) – 20.12.2019 год.
 58. МАРГО ТРИ ГРУП (за хотел Кичево) – 20.12.2019 год.

МЕХАНИЧКА МУЗИКА

(УГОСТИТЕЛСКИ ОБЈЕКТИ, КАФЕ БАРОВИ И НОЌНИ КЛУБОВИ)

 1. ВИКТОРИЈА ЗОРАН (Кумановска софра) – 13.11.2019 год.
 2. КУМАНОВСКИ ЛЕЗЕТ (гостилница Дома) – 06.11.2019 год.
 3. КИР БОЈ ( ресторан Женева) – 22.08.2019 год.
 4. НИНА ДООЕЛ (гостилница Нина) – 03.07.2019 год.
 5. ДПТУ САРАНДОПОР ( ресторант Сарандопор) – 22.05.2019 год.
 6. КЛИМЕ ФИЛИП ДООЕЛ (ресторан Билјанини извори) – 25.03.2019 год.
 7. КЛИМЕ ФИЛИП ДООЕЛ (ресторан Белведере) – 25.03.2019 год.
 8. РЕПЛЕК МАРКЕТ ДООЕЛ (ресторан Ден и ноќ) – 20.11.2018 год.
 9. АЛКАЛОИД АД (Стар Дојран) – 24.07.2018 год.
 10. СОНЦЕ ГА ДОО (ресторан Липа) – 22.05.2018 год.
 11. ОРИЕНТ ТУШИ (кафе Ориент) – 14.02.2018 год.
 12. РАФИС МЕМИШ ЈОНУЗИ ( кафе Кумановарја) – 16.02.2018 год.
 13. АРДИАН РАФИС ЈОНУЗИ (кафе Ултра) – 16.02.2018 год.
 14. КАЛАБЕР ДООЕЛ (ресторан Калабер) – 16.02.2018 год.
 15. ШКОРПИОН 2001 (кафе бар Браво) – 08.02.2018 год.
 16. АД ТУРИСТ (кафе бар Пивница) – 12.12.2017 год.
 17. СТАНИЦА 26 ДОО (објект Кабаре станица 26) – 17.05.2019 год.
 18. СТАНИЦА 26 ДОО (објект Three kitchen and Bar)
 19. ДАНИНЕТ ДООЕЛ (летен клуб Спејс) – 19.02.2019 год.
 20. ДАНИНЕТ ДООЕЛ (објект КАБАРЕ) – 19.02.2019 год.
 21. ТИМБРА ДООЕЛ – 02.06.2020 год.
 22. СКВЕР ГАРДЕН (у Сокаче) – 04.03.2020 год.
 23. ЕНЏЕЛС ПЛУС ДООЕЛ (Енџелс кафе) – 26.02.2020 год.
 24. ТРИ – М Слободан и др. ДОО (кафе бар Агора) – 31.01.2020 год.

За оваа категорија на корисници, а кои немаат склучено договори, ЗАМП изготвува фактури и наплаќа авторски надоместок во согласност со Правилникот со тарифа…(Сл. весник на РМ бр. 153/17), а во зависност од капацитетот на објектот и во зависност од тоа, дали објектите користат механичка или жива музика. Доколку во овие објекти се користи и жива музика, ЗАМП наплаќа за 50% зголемен авторски надоместок.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

 МЕХАНИЧКА МУЗИКА

(ПРОДАЖНИ ЦЕНТРИ, БЕНЗИНСКИ ПУМПИ, ПРОДАВНИЦИ, ДЕЛОВНИ ОБЈЕКТИ И СЛ.)

 1. ДТУ АТУ МАКЕДОНИЈА (Дјути фи шоп) – 25.02.2019 год.
 2. МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ (продажните салони) – 13.02.2019 год.
 3. РЕПЛЕК МАРКЕТ – 20.11.2018 год.
 4. СЦМ РЕТАИЛ ДООЕЛ (сити мол) – 27.03.2018 год.
 5. БРИКО МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ (Бриколаж) – 15.02.2018 год.
 6. АЈ ДРИМ КОНЦЕПТ ДООЕЛ (салон за мебел) – 29.01.2018 год.
 7. НЕПТУН ДОО (продажни салони) – 29.01.2018 год.
 8. ВЕРОПУЛОС ДООЕЛ (веро маркети) – 10.01.2018 год.
 9. ЊУ ЈОРКЕР (продавници) – 13.12.2017 год.
 10. ДМ ДРОГЕРИЕ МАРКЕТ – 27.11.2017 год.
 11. РАМСТОРЕ МАКЕДОНИЈА – 11.12.2017 год.,

За оваа категорија на корисници, а кои немаат склучено договори, ЗАМП изготвува фактури и наплаќа авторски надоместок во согласност со Правилникот со тарифа…(Сл. весник на РМ бр. 153/17), а во зависност од големината на просторот.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

 МЕХАНИЧКА МУЗИКА (САЛОНИ ЗА ЗАБАВА)

 ДЕЛТА БЕТ – 10.04.2018 год.

 1. МАКОТЕН (казино Фламинго) – 26.11.2019 год.

За оваа категорија на корисници, а кои немаат склучено договори, ЗАМП изготвува фактури и наплаќа авторски надоместок во согласност со Правилникот со тарифа…(Сл. весник на РМ бр. 153/17), во висина од 50 бода месечно.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

       ЈАВНИ УСТАНОВИ

 1. УНИВЕРЗАЛНА САЛА – 02.10.2019 год.
 2. ЗДРУЖЕНИЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА КУЛТУРА И УМЕТНОСТ – 13.07.2018 год.
 3. КУЛТУРНО ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР – Скопје – 20.01.2020 год.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

ТРГОВСКИ РАДИОДИФУЗНИ ДРУШТВА

 ТЕЛЕВИЗИИ

 Склучен договор со националниот сервис МРТВ.

Договорот е склучен на ден 01.07.2019 год., со важност од 2 (две) години, сметано од 01.04.2019 год., до 01.04.2021 год.

 1. ТВ СТАР
 2. СПЕКТРА
 3. ТВ НОВА
 4. ТВ КОБРА
 5. КТВ ДООЕЛ
 6. ТВ СТУДИО ТЕРА
 7. ТВ КИСС И МЕНАДА
 8. ВИЖН БМ ТВ КАНАЛ ВИЗИЈА
 9. ТВ МОРИС
 10. ТВ М АРНАУДОВ
 11. ТВ МТМ
 12. ТВ КОЧАНИ – ЛД ДООЕЛ

РАДИЈА

 1. РАДИО БУБА МАРА
 2. РАДИО МЕДИСОН
 3. РАДИО МОДЕА
 4. СИТИ РАДИО
 5. КЛУБ ФМ
 6. РАДИО КИСС
 7. РАДИО КОМЕТА 2000
 8. РАДИО РРАПИ
 9. РАДИО КАВАДАРЦИ
 10. ЛАЈФ РАДИО
 11. ЕКО РАДИО
 12. РАДИО СВЕТИ НИКОЛЕ
 13. РАДИО РОСА АБ
 14. РАДИО БУМ
 15. РАДИО РЕД ФМ
 16. РАДИО ЗОРА
 17. РАДИО ТАЈМ
 18. РАДИО ЗОНА М1
 19. РАДИО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ
 20. РАДИО МЕРАК 5 ФМ
 21. РАДИО ГОЛДИ
 22. ПЛЕЈ РАДИО
 23. РАДИО ПУЛС
 24. РАДИО ПРО ФМ
 25. ХИТ РАДИО
 26. ЕКСПРЕС РАДИО
 27. МЕТРОПОЛИС РАДИО
 28. РАДИО КОЧАНИ
 29. УРБАН ФМ
 30. РАДИО АНТЕНА 5
 31. РАДИО ВАТ
 32. СКАЈ РАДИО ТЕОДОР

КАБЕЛСКИ ОПЕРАТОРИ

 

 1. КДС ВТ
 2. НЕОТЕЛ
 3. КАБЕЛ НЕТ
 4. СКУПИ КАБЛЕ
 5. СКРЕМБЛ
 6. ВИНСАТ
 7. СИНГАЛ – НЕТ
 8. КАБЕЛ – Л – НЕТ
 9. МУЛТИМЕДИА- НЕТ
 10. ТРАНШЕД ТРЕЈД
 11. ВИВА НЕТ
 12. НАФИ И БЕКО
 13. КАБЕЛ ДОО
 14. ИНЕЛ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
 15. КАНЛ 16
 16. ИНФЕЛ КАТВ
 17. ГЛОБАЛ САТ
 18. КОМБО 2003
 19. СПАЈДЕР НЕТ
 20. БИВ ПИРАМИДА
 21. КАБЕЛ КАЛЛ
 22. ДРИМ САТ
 23. РОБИ ДООЕЛ
 24. КАБЕЛ АС
 25. КДС КАБЕЛ НЕТ
 26. А1
 27. СПАЈДЕР ДООЕЛ
 28. ПЕТ НЕТ
 29. ИП СИСТЕМИ

СПИСОК НА СКЛУЧЕНИ ДОГОВОРИ

 (01.01.2021 – 23.12.2021 год.)       

                         

МЕХАНИЧКА МУЗИКА (ХОТЕЛИ)

 

 1. МИКЕИ ХАНТИНГ (Хотел Камник) – 02.2021 год.
 2. АТЛАС ИНВЕСТ (Хотел Сити Центар) – 28.09.2021 год.
 3. ТИНО ЈУНИОР БДВ (Хотел Тино Св. Стефан) – 18.10.2021 год.
 4. ТИНО ЈУНИОР (Хотел Тино на Кеј) – 15.11.2021 год.
 5. БИСУБА ЉУБЕ (Хотел Климетица 2) – 25.11.2021 год.
 6. БИСУБА ЉУБЕ (Хотел Маива) – 25.11.2021 год.
 7. СПЕЦИЈАЛ ГРАДБА (Хотел Панорама Спа) – 13.12.2021 год.

МЕХАНИЧКА МУЗИКА

(УГОСТИТЕЛСКИ ОБЈЕКТИ, КАФЕ БАРОВИ И НОЌНИ КЛУБОВИ)

 1. МИКЕИ ХАНТИНГ (Ресторан Камник) – 05.02.2021 год.
 2. ЛАНГЕР ДВА – 05.11.2021 год.

За оваа категорија на корисници, а кои немаат склучено договори, ЗАМП изготвува фактури и наплаќа авторски надоместок во согласност со Правилникот со тарифа…(Сл. весник на РМ бр. 153/17), а во зависност од капацитетот на објектот и во зависност од тоа, дали објектите користат механичка или жива музика. Доколку во овие објекти се користи и жива музика, ЗАМП наплаќа за 50% зголемен авторски надоместок.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

 

МЕХАНИЧКА МУЗИКА

(ПРОДАЖНИ ЦЕНТРИ, БЕНЗИНСКИ ПУМПИ, ПРОДАВНИЦИ, ДЕЛОВНИ ОБЈЕКТИ И СЛ.)

 1. БЛУ ЧИП – 29.11.2021 год.
 2. ВОЧ ИД ДООЕЛ (продавници Мај Тајм) – 13.07.2021 год.
 3. БАЛКАН МАСТЕР ( Калцедонија) – 04.05.2021 год.
 4. АХЕМА – 12.05.2021 год., и Анекс 28.10.2021 год.

За оваа категорија на корисници, а кои немаат склучено договори, ЗАМП изготвува фактури и наплаќа авторски надоместок во согласност со Правилникот со тарифа…(Сл. весник на РМ бр. 153/17), а во зависност од големината на просторот.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

 ЈАВНИ УСТАНОВИ и ЗДРУЖЕНИЈА

 1. НАЦИОНАЛНА УСТАНОВА ФИЛХАРМОНИЈА – 09.03.2021 год.
 2. СОКОМ Скопје – 07.12.2021 год.

Сите договори се потпишани со важност од 2 (две) години и истите автоматски се продолжуваат и за наредниот период од 2 (две) години, доколку ниедна од договорните страни не побара нивно раскинување или ако не настане промена на околности.

ТРГОВСКИ РАДИОДИФУЗНИ ДРУШТВА

 

ТЕЛЕВИЗИИ

 

 1. ТВ НАША ТВ – 26.04.2021 год.
 2. ТВ ДУЕ – 09.11.2021 год.
 3. ТВ ШЕЊА – 27.09.2021 год.
 4. ТВ ЕРА – 27.07.2021 год.
 5. ТВ М НЕТ – ХД – 31.05.2021 год.
 6. ТВ СВЕТ – 28.05.2021 год.
 7. ТВ КОХА – 06.05.2021 год.
 8. ТВ КАЛТРИНА – 27.04.2021 год.

РАДИЈА

 1. РАДИО ХИТ ФМ – 18.11.2021 год.
 2. КАПИТОЛ ФМ – 23.09.2021 год.
 3. ЕФ ЕМ 90.3 СПОРТСКО РАДИО ДООЕЛ – 26.05.2021 год.
 4. РАДИО БЛЕТА – 06.05.2021 год.
 5. ЈОН РАДИО – 27.04.2021 год.
 6. ТРД РФМ ДООЕЛ – 26.04.2021 год.