Björn Kristian Ulvaeus, основачот на  светски познатата група АBBА во 1972 година, е новиот Претседател на Меѓународната конфедерација на друштва на  композитори и автори, CISAC.

 Тој беше избран за Претседател од Генералното собрание на CISAC, кое по електронски пат се одржа на 28 Мај 2020 година.

Шведскиот музичар е автор на над 150 хит песни и претстави, со кои го инспирираше и го освои целиот свет. Со неговото длабоко разбирање за трудот на авторите и за начинот на функционирање на креативните индустрии, во наредните три години тој ќе помогне за да ги заштити правата на уметниците, да ги зголеми нивните авторски хонорари, да создаде подобри услови за развој на авторите од областа на музиката, аудиовизуелната и визуелната уметност, драма и литература.

Коментирајќи ја својата нова улога, Björn Ulvaeus вели: „Уживав во многу мои успеси во животот како уметник и автор на музика. Сега сум среќен што имам нова можност да се обидам и помогнам на следната генерација уметници на нивниот професионален пат. CISAC има големо меѓународно влијание и јас искрено верувам во нејзината мисија да обезбеди подобри услови за уметниците. Заинтересиран сум за тоа како технологиите што ги користиме можат да функционираат подобро за да обезбедат правична награда за работата на авторите. Затоа сум многу возбуден од перспективите и од нашата соработка “.

Björn Ulvaeus го наследи францускиот пионер за електронска музика Jean-Michel André Jarre, кој ја вршеше функцијата на Претседател на CISAC седум години, кој го промени имиџот на организацијата и помогна CISAC да развие нова форма на односи со влијателни носители на одлуки во општествениот живот во Женева, Вашингтон, Брисел, Обединетите нации, Кина и многу повеќе.

Генералното собрание со особено задоволство му ја додели титулата почесен претседател на Конфедерацијата, со надеж дека соработката ќе продолжи.

Генералното собрание на CISAC ги избра и потпретседателите на организацијата: светски позната јужноафриканска пејачка, текстописец, актерка,  хуманистка и учителка Yvonne Chaka Chaka и водечкиот композитор од Мексико, Arturo Márquez.

Yvonne Chaka Chaka 27 години ја води популарната музика во Јужна Африка, позната во Зимбабве, Кенија, Габон, Сиера Леоне, Брегот на Слоновата Коска и многу други како „Принцеза на Африка“. Таа е на иста сцена со уметници како Bono, кралицата, Angélique Kidjo, Annie Lennox и други. Yvonne Chaka Chaka е лидер во Глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија и претставник на ООН за целите на милениумските развојни цели во Африка. Нелсон Мандела ја избра за прв амбасадор на фондот за деца. Таа е исто така основач на сопствената добротворна организација, Фондацијата „Принцеза на Африка“.

Arturo Márquez е најпознатиот мексикански композитор и режисер на втората половина на 20 век.  Добитник е на бројни награди и стипендии од владите на Франција и Мексико, како и на Фулбрајт Стипендијата од Соединетите држави. Arturo Márquez студирал на Националниот конзерваториум на Мексико, Националниот институт за ликовни уметности на Мексико, Институтот за уметност во Калифорнија. Честопати вклучувајќи ги темите од Латинска Америка, неговите дела се изведени од Националниот симфониски оркестар на Мексико, Пан-американската симфонија, Парискиот оркестар и други.

ЗАМП го поздравува новиот борд на CISAC, исполнет со инспиративни личности чија енергија и престиж ќе помогнат во кампањите за заштита на уметниците ширум светот. Тие се приклучуваат на CISAC во критично време кога милиони автори се соочуваат со губење на нивниот животен стил и предизвик за обнова на нивните кариери.