На 14.09.2022 година на платото пред Македонска опера и балет, Симон Трпчески и Македонисимо квинтетот  одржаа бесплатен концерт на кој премиерно беше изведен  музичкиот проект „Македонисимо“.  Во проектот е направена  обработка на македонската народна музика од страна на нашиот композитор Панде Шахов.

Македонисимо квинтетот  го сочинуваат Александар Краповски на виолина, Александар Сомов на виолончело,  на кларинет, саксофон и на кавал – Хидан Мамудов, а зад удиралките е Влатко Нушев.

Концертот беше во организација на  Здружението за култура и уметност „КултурОп“ .