42. издание на Скопскиот џез фестивал се одржа од 19 до 22 октомври 2023 година. Фестивалот и овој пат, традиционално го претстави најдоброто од светот на џез музиката, со низа ексклузивни настапи на некои од најголемите имиња на современиот џез и креативната музика денес.

Светски етаблирани групи од САД, Европа, Бразил и Македонија ја претставија својата музика во Националната опера и балет и во МКЦ, а во рамките на фестивалот беше доделена и традиционалната Награда за најдобар млад џез-музичар во 2023 година.